Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
De bekendste naam onder bewuste consumenten met een aanbod dat zijn pluimen op het internet reeds verdiend heeft: uw garantie voor een geslaagd partnership!

De kolonisten van de Wetstraat

De kolonisten van de Wetstraat biedt een unieke inkijk in de interne keuken van de partijfinanciering in België én de EU. Politiek is net een bordspel. Partijen rivaliseren met elkaar om de overheidsinstellingen te koloniseren. En ze bedienen zichzelf rijkelijk met belastinggeld. De kiezers laten de dobbelstenen rollen en verdelen zo de grondstoffen over de partijen.

Maar wat doen die daar vervolgens mee? Een sterk partijapparaat uitbouwen? Pretparken afhuren? Investeren ze in vastgoed of spenderen ze miljoenen aan Facebook-advertenties? Bart Maddens en zijn onderzoekers pluizen het in dit onthutsende boek voor u uit.

De auteurs dweilden een jaar lang de partijhoofdkwartieren af om met de spelers te praten. Ze waren gewapend met de cijfers over de partijfinanciering die ze al zo’n 25 jaar lang nauwgezet verzamelen. Ze waren niet overal even welkom. De gesprekken verliepen soms in een gecrispeerde, ijzige sfeer. ‘Jullie zijn erger dan de fiscus,’ kregen ze een keer te horen.

Een spannende en unieke inkijk in de interne financiële keuken van de partijen, in België en in de EU.

Bart Maddens (1963) is gewoon hoogleraar politieke wetenschappen aan de KU Leuven (Instituut voor de Overheid). Hij doet al een kwarteeuw onderzoek naar de partij- en campagnefinanciering in België. Hij schrijft geregeld politieke columns, met een bijzondere aandacht voor de staatshervorming en de communautaire kwesties.

Jef Smulders (1988) is als vrijwillig medewerker verbonden aan de KU Leuven (Instituut voor de Overheid). Als aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) schreef hij een doctoraat over het uitgavengedrag van politieke partijen in Europa.

Gunther Vanden Eynde (1976) is als aspirant van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) verbonden aan de KU Leuven (Instituut voor de Overheid). Hij werkt een doctoraat af over de uitgaven voor digitale verkiezingscampagnes. Hij is ook extern expert bij de federale Controlecommissie betreffende de verkiezingsuitgaven en de boekhouding van de partijen.

Wouter Wolfs (1987) is onderzoeker en docent Europese en vergelijkende politiek aan de KU Leuven (Instituut voor de Overheid). Hij is gespecialiseerd in politieke financiering op het niveau van de Europese Unie en vanuit vergelijkend perspectief. Over deze thema’s is hij een veelgevraagd expert, en publiceerde hij verschillende rapporten en wetenschappelijke artikels.

De kolonisten van de Wetstraat
ISBN: 9789464750713
Verschijningsdatum: januari 2024
Aantal pagina’s: 282p

Bron: persbericht Uitgeverij Ertsberg

Geplaatst op: 07 januari 2024

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen