Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.

Phishing? Laat je niet vangen

Bij veel mensen wordt de mailbox momenteel overspoeld met phishing mails. Mails bedoeld om je naar een webpagina te lokken om daar je bankrekeningnummer en code te ontfutselen of om toegang te krijgen tot je account bij een dienst of instantie. Check steeds het mailadres waar de mail van afkomstig is. Eindigt het adres niet op de naam van de instantie die je contacteerde gooi de mail dan weg en/of stuur hem door naar suspicious@safeonweb.be. Maar ook als de afzender bekend lijkt let je maar beter op. Soms wordt ook gewoon je eigen mailadres gebruikt als afzender waardoor het betrouwbaar lijkt. Meetjeslander.be verzamelt de meest frappante voorbeelden op deze pagina.

Kruispuntbank der Ondernemingen

De Kruispuntbank der Ondernemingen dreigt er mee uw onderneming uit het handelregister te schrappen. Ga hier niet op in.


FOD Financiën – Vlaanderen

In dit geval kennen de criminelen blijkbaar het verschil niet tussen federale en Vlaamse overheid. Je belastinggeld krijgt je hier niet mee terug in ieder geval.


Amazon

Bestelling gedaan bij Amazon? Waarschijnlijk heb je dan meteen verzendingskosten betaald en hoeft dat achteraf niet te gebeuren. Nog een voorbeeld om je geld te laten betalen voor een service die nooit zal plaatsvinden. Deze mail komt niet van Amazon.


FOD Financiën

Veel mensen kijken uit naar een terugbetaling in de personenbelasting, ook criminelen proberen daarvan te profiteren. Onderstaande mail belooft een terugbetaling maar wil je enkel geld lichter maken.


Proximus

Een mail in het Frans opgesteld waaruit moet blijken dat je nog een flink bedrag hebt openstaan bij Proximus.


BPost

Criminelen spelen in op het feit dat sinds kort altijd invoerrechten + BTW moeten betaald worden voor pakjes van buiten de EU. Ook Groot-Brittannië hoort daar sinds kort bij waardoor mensen vaak verrast zijn dat het ook voor dat land geldt. Let goed op als je iets besteld hebt buiten de EU. Men vraagt geld voor een zending maar je pakje krijg je daardoor niet. Bedrijven als BPost, DHL en PostNL zullen je inderdaad contacteren als je meer hoeft te betalen maar hou ook hier in de gaten van welke e-mailadres de mail verzonden is.


Liantis

Liantis is een sociaal secretariaat voor zelfstandigen. Men probeert via mail aan de accountgegevens van de ondernemer te komen.


Europe Business Guide

Deze doet al jarenlang de ronde en bevindt zich in de schemerzone van de wettelijkheid. Je kan je gratis registreren voor een ‘business guide’ maar pas op: je tekent in werkelijkheid een contract aan 995 euro per jaar (zie kleine lettertjes onderaan).


Kruispuntbank

De Kruispuntbank coördineert en centraliseert gegevens van ondernemers. Als startende zelfstandige regelen ze de aanmelding van je activiteit. Ook zij zijn het onderwerp van phishing. Met een zo gezegde mail van FOD Economie wil men toegang tot de account van het slachtoffer.


Parking

Deze mail komt ook regelmatig in onze mailbox terecht. Aanbieding om te investeren in een parking op Brussels Airport maar mail wordt van verschillende adressen verstuurd. Opletten dus!


Klassieker

Deze is reeds in talrijke versies verschenen. De ene keer ben je betrapt bij het surfen naar content voor volwassenen, de andere keer is je website gehackt. Check dat laatste vooral vooraleer iets anders te doen. In alle gevallen vragen ze je geld over te maken op een Bitcoin rekening.


Orange

Franstalige mail waarbij gedreigd wordt dat je diensten bij Orange afgesloten worden als je niet een bepaalde som betaalt.


Acerta

Alweer een sociaal secretariaat. Vragen om je contactgegevens aan te passen maar willen daarmee zelf je gegevens te pakken krijgen.

Acerta
Acerta

DHL

Ook in naam van DHL wil men wel wat douanekosten aanrekenen aan niets vermoedende bestellers.