Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Suprabazar, je vindt er alles
Foto: © kameleon.media/Provincie Oost-Vlaanderen

Restauratie poortgebouw Huysmanshoeve bijna afgerond

Na een jaar van restauratiewerken zijn de werken aan het poortgebouw van het Provinciaal Streekcentrum Huysmanshoeve bijna klaar. De poort, daterend uit de 13de eeuw, is het oudste resterende bouwwerk van Eeklo en misschien wel van het volledige Meetjesland. Voor de restauratie bevond het zich in zeer slechte staat en stabiliteitswerken drongen zich op. Lees verder om te ontdekken waarom de buitenkant nu opnieuw wit is.

De fundamenten van het gebouw werden verstevigd, het slechte metselwerk vervangen, het dak vernieuwd en er werden nieuwe ramen en poorten geplaatst naar het oorspronkelijke model. Binnenin is het rotte houtwerk vervangen en zijn de vloeren gereconstrueerd. De oude latrines die dicht gemetst waren, zijn open gemaakt. Zoals vroeger zijn die nu terug zichtbaar in het interieur.

Zware vorstschade

Daar bleef het niet bij. Op oude foto’s bleek dat het 13de eeuwse poortgebouw vroeger wit was. Die witte laag is geen gewone verf: het is een zeer dunne pleisterlaag. Oude gebouwen en hoeves werden vroeger opgetrokken in stenen die niet vorstbestendig waren. Via de techniek van ‘kaleien’, kregen ze een beschermlaag van pleister tegen vorstschade.

Foto’s uit 1940 tonen al duidelijke slijtagesporen in de pleisterlaag. Dit betekent dat het gebouw voor de jaren ‘40 wellicht een laatste keer werd gekaleid. Dat het metselwerk decennialang blootgesteld bleef aan de weersomstandigheden heeft het gebouw geen goed gedaan.

In totaal werd 50 m² metselwerk vervangen. Er waren heel wat gebarsten stenen, maar ook hele scheuren in de muren. Op sommige plaatsen werden inox staven in de muren aangebracht om het metselwerksamen te houden. De stukken die er te erg aan toe waren, werden vervangen door nieuwe stenen die zoveel mogelijk lijken op het oorspronkelijke materiaal. Het was een heel karwei om zoveel mogelijk historisch materiaal te bewaren.

Witte beschermlaag

Om nieuwe schade binnen enkele jaren te vermijden, moest het gebouw opnieuw goed worden beschermd. Dat kon alleen door het hele gebouw opnieuw te kaleien. De nieuwe kaleilaag werd overschilderd met een duurzame verf. Daarvoor werd gekozen voor een staal dat nog altijd de grilligheid van de steen en de verschillende bouwfases door de eeuwen heen laat zien. Het overschilderen zal om de zoveel jaar opnieuw moeten gebeuren.

Beperkt toegankelijk

Het poortgebouw zal af en toe opengesteld worden voor publiek maar slechts zeer beperkt. Vzw Plattelandscentrum Meetjesland baat de Huysmanhoeve uit in opdracht van de Provincie.

“Het poortgebouw is een ZEN-monument: zonder economisch nut. Dit houdt beperkingen in van wat er mogelijk is in het gebouw en bovendien zijn er veiligheidsbeperkingen. We willen wel spelen met het iconische en unieke karakter van het gebouw. We zullen het poortgebouw openstellen tijdens bijzondere momenten zoals Open Monumentendag of Erfgoeddag. Mensen zullen op afgesproken dagen onder begeleiding het poortgebouw kunnen bezoeken. Bovendien willen we ook binnen kleine activiteiten organiseren zoals workshops of vertelnamiddagen.” volgens Luc Feussels, coördinator vzw Plattelandscentrum Meetjesland

Het publiek krijgt een eerste kans om het Poortgebouw onder begeleiding te bezoeken op zondag 7 april wanneer de Huysmanhoeve een groot openingsfeest organiseert. De volledige restauratie heeft een kostenplaatje van 600.000 EUR waarvan de Vlaamse overheid 60% en de Provincie Oost-Vlaanderen 40% betaald.

Bron: persbericht Provincie Oost-Vlaanderen

Geplaatst op: 21 februari 2024

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen