Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Sinds 1926 levert HEMA het bewijs: een beter, leuker en makkelijker leven hoeft niet duur te zijn. Een unieke combinatie die je in geen enkele andere winkel vindt. Dat maakt HEMA écht HEMA.
Energie maatregelen Meetjeslandse gemeenten
Foto: © kameleon.media

Energiebesparingen: de maatregelen voor het Meetjesland

Reeds verschillende gemeenten in het Meetjesland hebben actie ondernomen om deze winter het energieverbruik te beperken. Bij velen gaat ‘s nachts de straatverlichting uit wat tot heel wat aanpassingen door Fluvius zal leiden. We verzamelden alvast de reeds gekende maatregelen wat niet altijd meevalt. De websites van sommige gemeenten laten hier wel steken vallen bij zo’n belangrijk thema (dit artikel zal worden aangepast bij meer nieuws).

Kaprijke

In Kaprijke gaat de openbare verlichting uit van zondag t/m donderdag vanaf middernacht tot 5.00 uur ‘s ochtends. De hoofdstraten blijven wel verlicht. Fluvius doet de nodige aanpassingen zodanig dat zijstraten hiervan vanaf 14 november ook niet verlicht zullen zijn.

In samenspraak met de buurgemeenten worden er flankerende maatregelen genomen om de nadelen van minder verlichting op te vangen: bv met reflectoren, visgraatborden, multidots, huidige verkeersborden vervangen door reflecterende verkeersborden.

Sint-Laureins

Bijna 60% van de openbare verlichting bestaat uit ledverlichting en deze wordt ’s nachts reeds gedimd tot 50%. Ook hier gaat van zondag t/m donderdag vanaf middernacht tot 5.00 uur ‘s ochtends het openbaar licht uit, met uitzondering van dorpskernen en belangrijke plaatsen. Ook gewestwegen vallen hier buiten.

De openbare verlichting wordt momenteel op cabineniveau gestuurd, dit houdt in dat aanpalende straten langs bijvoorbeeld een gewestweg wel nog verlicht worden of een bepaalde straat gedeeltelijk wel en niet verlicht wordt omdat ze op dezelfde cabine zitten als de gewestweg. Fluvius kan vermoedelijk vanaf januari de zijstraten loskoppelen door aanpassingen in de cabines door te voeren.

Assenede

Assenede beoogt vooral het uitschakelen van de verlichting in de buitengebieden op het algemene schema van zondag t/m donderdag vanaf middernacht tot 5.00 uur ‘s ochtends. Met deze maatregel bespaart de gemeente 30% op de kosten van electriciteit. Verder gaat de gemeente ook de fonteinen op de dorpspleinen in Boekhoute en Assenede tijdelijk uitschakelen. Daarnaast gaat de temperatuur in de openbare gebouwen dit najaar een paar graden omlaag. Verder zet de gemeente in op de uitbreiding van de gemeentelijke zonnedaken en de versnelde verledding van de straatverlichting.

Eeklo

In Eeklo is een heuse taskforce energie opgestart. Fonteinen zullen stil blijven, bezoekers van het Verbauwenbad zullen een baantje extra moeten trekken om warm te blijven. De temperatuur van het water wordt lager gezet. In stadsgebouwen wordt temperatuur naar 19 graden gebracht en kantoorverlichting zoveel mogelijk uitgezet. Monumenten krijgen enkel nog zonlicht overdag en met Fluvius wordt de straatverlichting bekeken.

Aalter

De maatregelen in Aalter liggen in het verlengde van die van Eeklo. Zwembadtemperatuur, openbare gebouwen zullen wat minder warm zijn. Openbare verlichting word aangepast waar mogelijk.

Maldegem

Maldegem zet verder in op de ‘verledding’ van de openbare straatverlichting. In 2023 zouden 324 lichtpunten van ledverlichting worden voorzien. Tegen 2030 alle straatverlichting op LED moeten zijn. Deze ledverlichting kan worden gedimd en verbruikt veel minder energie.

Openbare verlichting langs de gemeentelijke wegen wordt gedoofd tussen 23.00 en 6.00 uur, met uitzondering van centrumstraten en verbindingswegen. De verlichting in de centrumstraten en verbindingswegen die reeds voorzien zijn van ledverlichting, zal tussen 23.00 en 6.00 uur gedimd worden.

Gemeentelijke gebouwen worden voorzien van ledverlichting om het gebruik van elektriciteit te verminderen. LED verbruikt namelijk tot 66% minder energie dan conventionele TL buizen. De stooktemperaturen van alle gemeentelijke gebouwen, de douchetemperaturen en de temperatuur van het zwembadwater worden verlaagd.

Evergem

Gemeente Evergem dooft de straatlampen tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends behalve op belangrijke wegen en kruispunten en vrijdag- en zaterdagnacht. Het gemeentebestuur maakte die keuze omdat er op die dagen ’s nachts nog veel activiteit is (bijvoorbeeld door jeugdfuiven). Ook werd hier reeds enkele jaren ingezet op meer en meer ledverlichting.

Update: 31 oktober 2022:

  • De temperatuur in alle gemeentelijke gebouwen gaat overdag naar 19° en ‘s nachts naar 16°.
  • Kortere verwarmingstijden.
  • Elektrische toestellen worden uit het stopcontact gehaald als ze niet gebruikt worden.
  • De kerstverlichting blijft in de dorpskernen, maar volgt de uren van de straatverlichting
  • In 2023 worden zonnepanelen geplaatst op de daken van Gemeentelijke Basisschool Evergem en Sleidinge en Administratief Centrum Evergem en Sleidinge. Daarna ook op andere gebouwen.

Lievegem

Ook hier kouder zwemmen en lagere kantoortemperaturen. De klemtoon- en monumentverlichting gaat tijdens de week en tijdens het weekend na middernacht uit. Openbare verlichting wordt gedoofd tussen middernacht en vijf uur ’s morgens, behalve in het weekend. Belangrijke wegen blijven verlicht. Veel verlichting wordt nu al standaard tot 50% gedoofd waar mogelijk. Gewestwegen zoals de N9 worden niet opgenomen in dit plan. Ook in Lievegem kouder zwemmen en temperatuur in kantoren en openbare gebouwen naar 19 graden.

Geplaatst op: 24 oktober 2022

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen