Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Just Russel is een Belgische startup in gepersonaliseerde honden- en kattenvoeding. Ieder dier is uniek en heeft andere noden. Aan de hand van het ras, leeftijd, geslacht, conditie en activiteit stelt Just Russel een voedingsplan samen op maat van jouw hond of kat.

IVM subsidieert aankoop herbruikbare luiers

Sinds enkele jaren subsidieert IVM de aankoop van herbruikbare luiers. Dit subsidiereglement wordt vanaf oktober uitgebreid naar het huren van herbruikbare luiers, een service die door enkele kinderdagverblijven en private verhuurbedrijven wordt aangeboden.

Met dit subsidiereglement wil IVM inwoners en jonge gezinnen stimuleren om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de hoeveelheid huishoudelijk restafval, want luiers nemen een aanzienlijk deel in van de afvalberg: 8% volgens sorteeranalyses bij de OVAM. Dat is niet niks! 

De herbruikbare luiers bieden ook een milieuvriendelijker alternatief dan het gebruik van wegwerpluiers want de productie en afvalverwerking van wegwerpluiers leiden tot een CO2-uitstoot die 1,5 tot 2,5 keer hoger ligt dan die van herbruikbare luiers. Dit ondanks de energie die nodig is om herbruikbare luiers schoon te krijgen.

IVM geeft vanaf oktober ook subsidies voor het huren van wasbare luiers

Sinds 2020 subsidieert IVM inwoners die ervoor kiezen om hun pasgeborenen en jonge kinderen herbruikbare luiers in plaats van wegwerpluiers te laten dragen.

IVM wil met deze subsidie inwoners stimuleren om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de hoeveelheid huishoudelijk restafval, want luiers nemen een aanzienlijk deel in van de afvalberg, 8% volgens sorteeranalyses bij de OVAM. Dat is niet niks!

De herbruikbare luiers bieden ook een milieuvriendelijker alternatief want de productie en afvalverwerking van wegwerpluiers leiden tot een CO2-uitstoot die 1,5 tot 2,5 keer hoger ligt dan die van herbruikbare luiers. Dit ondanks de energie die nodig is om herbruikbare luiers schoon te krijgen.

Subsidie voor aankoop, maar ook voor huur

De subsidie werd gegeven voor de aankoop van herbruikbare luiers, maar vanaf 1 oktober a.s. wordt er ook een subsidie gegeven voor de huur van herbruikbare luiers.

Met de uitbreiding van het subsidiereglement naar het huren van herbruikbare luiers, wil IVM de drempel verlagen voor ouders die twijfelen om herbruikbare luiers te gebruiken. Dankzij deze subsidie kunnen ze de luiers uittesten en hopelijk nadien de overstap maken naar het blijvend gebruik ervan. Ook zien we dat meer en meer kinderdagverblijven nadenken over het gebruiken van herbruikbare luiers en met deze subsidie kunnen ouders die hun kinderen naar zo’n kinderdagverblijf sturen ook gestimuleerd worden om te kiezen voor herbruikbare luiers.

Wat is een herbruikbare luier?

Het is lang niet meer de katoenen luier uit (groot)moeders tijd. Onder herbruikbare luiers wordt verstaan: elke luier (gaande van de klassieke katoenen luier tot voorgevormde broekluier; luierbroek, inlegdoek/-vel, overbroek, nachtinleggers, luier- en overbroekje in één…) die meermaals gebruikt kan worden. Dit wil dus zeggen dat deze luier na gebruik niet weggegooid maar gewassen én hergebruikt wordt.

Wie kan de subsidie aanvragen?

De subsidie kan worden aangevraagd door personen ingeschreven in het bevolkings- of vreemdelingenregister van één van de deelnemende steden of gemeenten van IVM, met een kind ten laste tussen 0 en 3 jaar (geboren na 31 december 2019), waarvoor herbruikbare luiers worden gebruikt.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

De subsidie bedraagt 50% van de aankoopkosten of de huurprijs van de herbruikbare luiers (totaalsom op factuur, btw inbegrepen), met een maximum subsidiebedrag van € 100 per kind.

Hoe aanvragen?

De aanvraag gebeurt eenvoudigweg met een aanvraagformulier waarbij de aankoopfactuur of factuur voor de huur van de luiers wordt gevoegd.

Op www.ivmmilieubeheer.be of de gemeentelijke website kunnen het reglement en aanvraagformulier worden afgehaald. De aanvraag kan digitaal worden ingediend via het e-loket op www.ivmmilieubeheer.be of worden opgestuurd naar IVM, Sint-Laureinsesteenweg 29 9900 Eeklo.

Persbericht: IVM – ivmmilieubeheer.be

Geplaatst op: 22 september 2022

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen