Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Just Russel is een Belgische startup in gepersonaliseerde honden- en kattenvoeding. Ieder dier is uniek en heeft andere noden. Aan de hand van het ras, leeftijd, geslacht, conditie en activiteit stelt Just Russel een voedingsplan samen op maat van jouw hond of kat.
Nieuwbouw WZC Ter Caele Evergem

Nieuwbouw van WZC Ter Caele is in zicht!

De omgevingsvergunning voor het nieuwe woonzorgcentrum Ter Caele in Evergem-centrum werd aangevraagd. De vergunning van de Vlaamse Overheid om een nieuw WZC te bouwen werd al eerder verkregen. Als alles goed gaat, starten de werken na de zomer van 2023.

Zorgbedrijf Meetjesland begon in 2018 met de voorbereiding van de vervangingsnieuwbouw van het WZC Ter Caele. De vervangingsnieuwbouw zal gerealiseerd worden op de bestaande site van het WZC aan het Hoeksken in Evergem. Begin 2020 werd een architectenbureau, AIKO uit Maldegem, aangesteld en werd een eerste voorontwerp goedgekeurd.

De coronacrisis heeft hier evenwel ook voor enige vertraging gezorgd. Tussen de corona-golven in, organiseerde het zorgbedrijf in het najaar van 2020 inspraakmomenten voor medewerkers, bewoners, familieleden en buurtbewoners. Zij werden in workshops betrokken bij het verfijnen van de voorontwerpplannen aan de hand van vragen, suggesties, dromen, wensen en opmerkingen. Hiermee ging het zorgbedrijf aan de slag en werden de plannen verfijnd. Daarbij werd onder meer bijzondere aandacht besteed aan de principes van duurzaamheid, healing environment en het werken voor bewoners met dementie.

De ontwerpplannen zijn inmiddels afgewerkt en de aanvraag omgevingsvergunning werd begin mei ingediend. Gedurende de maand mei werden de plannen voorgesteld aan medewerkers, bewoners, hun familieleden en buurtbewoners.

Het nieuwe woonzorgcentrum zal een nieuwbouw zijn met 94 woongelegenheden, evenveel als het huidige Ter Caele, te realiseren in één fase op de site Ter Caele waarbij het bestaande WZC in gebruik blijft.

Het ontwerp voorziet in een ondergrondse parking en 4 bovengrondse bouwlagen. De eerste, tweede en derde verdieping bevatten de 3 bewonersafdelingen en zijn opdeelbaar in kleine leefgroepen; tot 8 personen voor bewoners met dementie. De privacy van de bewoners staat centraal, evenals de buitenbeleving van alle residenten.

Het gebouw is vlot en vrij toegankelijk, hanteert korte loopafstanden, ergonomische oplossingen voor de werking, kort en efficiënt intern verkeer. Ook de thuiszorgdiensten van het zorgbedrijf zullen gehuisvest worden in het nieuwe WZC, zodat, samen met het lokaal dienstencentrum van het OCMW en de te behouden assistentiewoningen, op één campus in het centrum, een volledig en integraal zorgaanbod wordt gerealiseerd.

De start van de eerste ruwbouwfase is voorzien in september 2023. De vooropgestelde duur van de uitvoering van het project is 28 maanden. Deze timing is onder voorbehoud, gelet op de bevoorradings- en prijsproblemen in de bouwsector.

Het Zorgbedrijf Meetjesland treedt op als bouwheer voor het nieuwe WZC. OCMW en gemeente Evergem dragen een belangrijk deel van het budget bij. Met deze steun en dankzij de kracht van samenwerken binnen Zorgbedrijf Meetjesland, kan het zorgbedrijf verder werken aan de kwaliteit van wonen en een nieuwe thuis bouwen voor de bewoners van WZC Ter Caele.

Persbericht: Zorgbedrijf Meetjesland

Geplaatst op: 23 mei 2022

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen