Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Sinds 1926 levert HEMA het bewijs: een beter, leuker en makkelijker leven hoeft niet duur te zijn. Een unieke combinatie die je in geen enkele andere winkel vindt. Dat maakt HEMA écht HEMA.

Na Evergem treft ook Gent dading met Stora Enso

Net als Evergem sloot de stad Gent een dading met het van oorsprong Fins-Zweedse Stora Enso uit de Gentse zeehaven. Ook nu weer gaat het over een schadevergoeding van 192.000 euro. De legionella-uitbraak van begin 2021 die zijn oorsprong vond bij de papierfabrikant in Langerbrugge eiste twee levens en tientallen besmettingen ten gevolge van een blootstelling aan de bacterie. Uiteindelijk identificeerde het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid het bedrijf, dat vrij vlug schuld erkende, als mogelijke bron. De gemeenteraad in Gent dient nog wel zijn goedkeuring te geven aan deze overeenkomst.

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie, en een specifieke soort ervan, legionella pneumophila, staat bekend als de veroorzaker van de ernstige longontsteking genaamd de Ziekte van Legionairs. Deze bacteriën komen vaak voor in natuurlijke waterbronnen, zoals rivieren en meren, maar kunnen ook gedijen in door de mens gemaakte watersystemen zoals koeltorens, bubbelbaden, leidingsystemen en airconditioningsystemen.

Legionella-bacteriën worden overgedragen aan mensen door het inademen van kleine druppeltjes besmet water, meestal in de vorm van aerosolen of nevel. De Ziekte van Legionairs kan ernstige symptomen veroorzaken, waaronder hoge koorts, rillingen, hoesten, spierpijn en kortademigheid. De ziekte kreeg haar naam na een uitbraak tijdens een Amerikaanse Legioenconventie in 1976 in Philadelphia, waar veel deelnemers ziek werden.

Het voorkomen van legionella-infectie omvat het adequaat onderhouden en behandelen van watersystemen, vooral die in grote gebouwen, om de groei en verspreiding van de bacteriën te minimaliseren. Regelmatige reiniging en desinfectie van watersystemen, evenals het monitoren van watertemperaturen, zijn gebruikelijke maatregelen om het risico op legionella-besmetting te beheersen.

Geplaatst op: 18 december 2023

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen