Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Suprabazar, je vindt er alles

Erfgoedsprokkel zet kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn in de kijker

Op vrijdag 20 oktober stelde Provincie Oost-Vlaanderen haar 58ste Erfgoedsprokkel voor, deze keer over de kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn van het gelijknamige college in Eeklo. Erfgoedsprokkel is een uitgave van de provincie rond Erfgoed en beschikbaar als gedrukte publicatie en download op de site van de provincie. Lees verder voor alle info.

575 jaar legende van beeldje van Onze-Lieve-Vrouw

Deze Erfgoedsprokkel, een toegankelijke en fraai geïllustreerde gids van 16 bladzijden, kwam er op vraag van de Koninklijke Vereniging voor Volkskunde. Zij herdenken dit jaar 575 jaar Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn. Toen op een avond enkele vrouwen door de Zuidmoerstraat wandelden, zagen ze in een meidoornstruik een hemels licht en hoorden ze prachtige muziek. In het groen vonden ze een Mariabeeldje dat ze naar de kerk brachten. Tot driemaal toe verdween het daar, en telkens dook het weer in de doornstruik op. Een teken dat Maria op die plek vereerd wilde worden!

Erfgoedsprokkel

De Erfgoedsprokkel opent met deze legende en neemt je vervolgens mee van midden 15de eeuw langs zes eeuwen geschiedenis. Drie hoofdrolspelers zijn de Grauwzusters, de Paters Recollecten en de Zusters van Liefde. Ze hadden allemaal een band met dit religieuze erfgoed en het is mede dankzij hen dat de kapel ook vandaag nog een trekpleister is.

Miraculeus beeldje

Ook het legendarische beeldje wordt besproken; de reden dat er al bijna twee eeuwen bedevaarten naar Eeklo zijn. Al die tijd stond het Mariabeeldje op het linkerzijaltaar. Bij speciale gelegenheden krijgt zij telkens een andere outfit aan. Door schenkingen van oud-leerlingen, Eeklonaren en Stad Eeklo beschikt ze immers over een rijke collectie aan kleedjes en mantels.

Onroerend erfgoed

Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de kapel als onroerend erfgoed met aandacht voor het exterieur en het interieur, voor het zichtbare en het verborgene, en voor het werk van tal van Eeklose ambachtslieden en kunstenaars.

College met geschiedenis

De kapel is het ankerpunt van het grote klooster- en scholencomplex College ten Doorn. De Erfgoedsprokkel werd geschreven door Rita Van Hoecke, een oud-leerling en oud-leerkracht van Ten Doorn die gepassioneerd is door de geschiedenis ervan.

Praktisch

De kapel is open op maandag-, dinsdag- en vrijdagnamiddag van 13.30 tot 16.30 uur en op donderdag van 9 tot 16.30 uur. Een gidsbezoek aan de kapel kan worden gereserveerd via het onthaal van de school.

De Erfgoedsprokkel ligt gratis ter beschikking achteraan in de kapel. Je kan de Erfgoedsprokkels ook downloaden via oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels

Persbericht: provincie Oost-Vlaanderen

Geplaatst op: 23 oktober 2023

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen