Geruzie in Boekhoute om BOU-8
Velen kunnen het zich vandaag nog moeilijk voorstellen maar Boekhoute heeft wel degelijk een verleden als vissersdorp. De BOU-8 Isabella, de oude vissersboot gelegen op het dorpsplein, is er de stille getuige van. Net over die BOU-8 wordt in Boekhoute dezer dagen fel gedebatteerd. De boot is aan restauratie toe en daar hangt een prijskaartje van 1,2 miljoen euro aan vast. Reden waarom het gemeentebestuur een volksbevraging wil gaan doen om te weten of die som wel gerechtvaardigd is in deze onzekere tijden.
De CD&V oppositie in de gemeenteraad steigert echter: reeds 5 jaren geleden werd een bevraging gedaan met gunstig gevolg. Alleen was het prijskaartje toen nog niet zo fors. De CD&V verwijt het gemeentebestuur dan ook de zaak veel te lang te laten aanslepen en pleit voor restauratie.
Vraag is of met veel minder belastinggeld geen beter herdenkingsmonument kan gecreëerd worden. Enige creativiteit is misschien de oplossing voor de wegrottende BOU-8.
Vroeger kwam een zijarm van de Westerschelde, de Braakman, tot in Boekhoute. Hierlangs konden vissers uit Boekhoute naar zee. Verzanding, de Belgische onafhankelijkheid en inpoldering zorgden ervoor dat net na de Tweede Wereldoorlog het vissen bijna definitief tot het verleden behoorde. Wel was er vanuit Terneuzen nog beperkte activiteit door Boekhoutenaren. In Terneuzen en Breskens waren nog lang vissersboten met BOU kenteken aan te treffen.