Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Het betoverende Plopsa Hotel in De Panne telt 117 gethematiseerde kamers, een luxueus restaurant met aanpalend buitenterras, twee bars, drie vergaderzalen en een indrukkwekkende foyer.

Militair vliegveld Ursel een week operationeel

Defensie houdt deze week een grootschalige oefening op het militair vliegveld van Ursel. De vliegoperaties duren normaal gezien vier dagen, met mogelijk ook vrijdag 20 oktober als backup. Op maandag-, dinsdag- en woensdagavond wordt er ook gevlogen in het donker. De vliegoperaties stoppen ten laatste om 22.00 u en beperken zich tot het vliegveld van Ursel. Op het vliegveld zullen zowel transport- en opleidingsvliegtuigen als helikopters landen en opstijgen. Straalvliegtuigen (zoals de F-16’s) doen het vliegveld niet aan, maar kunnen wel naderingsvluchten uitvoeren.

Paraat voor vredes- en veiligheidsmissies

Het is de DATM-eenheid (‘deployable air traffic management’) van de koninklijke luchtmacht die het vliegveld van Ursel overneemt. Die eenheid is gespecialiseerd om onvoorbereide vliegvelden op korte termijn operationeel te maken voor militaire operaties. Dergelijke oefeningen zorgen ervoor dat Defensie overal ter wereld snel in actie kan komen voor vredes- en veiligheidsmissies. Een voorbeeld hiervan is de evacuatieoperatie ‘Red Kite’ in de zomer van 2021.

Toen bracht het Belgische leger meer dan 1.400 burgers in veiligheid vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Tijdens de oefening zal het DATM-team al haar middelen aan startbaanverlichting inzetten, een mobiele controletoren op het vliegveld in Ursel posteren en haar luchtverkeersleiders een aangepaste training geven om het luchtverkeer op een efficiënte manier aan te sturen tijdens uitzonderlijke situaties.

Verboden toegang

De startbaan wordt gedurende de oefeneningen over de volledige lengte gebruikt, opmerkelijk langer dan het gedeelte dat de twee lokale vliegclubs gebruiken. Het militair domein is tijdens de oefening gesloten voor publiek.

Info: nieuwsbrief gemeente Aalter

Geplaatst op: 17 oktober 2023

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen