Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Cardoen is een onafhankelijke invoerder van nieuwe en gebruikte auto's en onderscheidt zich van de klassieke merkdealers door deze wagens aan te bieden in een multimerk concept en met de laagste prijsgarantie.
Fietssnelweg F423 Kaprijke Bassevelde
Foto: © Provincie Oost-Vlaanderen

Traject Kaprijke-Bassevelde fietssnelweg F423 afgewerkt

De Provincie Oost-Vlaanderen opende op donderdag 6 juli het stuk fietssnelweg tussen de Wauterstraat in Kaprijke en de dorpskern van Bassevelde (2,5 km). Met dit stuk is de fietssnelweg F423 Zelzate-Eeklo, gelegen op de oude bedding van de voormalige spoorweg L55A, bijna voltooid.

Comfortabel fietsen zal kunnen op een drie meter brede asfaltverharding, begrensd met twee betonnen boorden van telkens 30 cm breed. Het kruispunt in de Wauterstraat is voorlopig zo uitgevoerd dat fietsers voorrang moeten verlenen op het verkeer in die straat. Na een evaluatie, en afstemming met de overige kruispunten op de F423, kunnen de fietsers hier in de toekomst voorrang krijgen. In Bassevelde-dorp wordt het kruispunt uitgevoerd met een stopteken, omwille van de beperktere zichtbaarheid.

Er zijn lokale aansluitingen naar buurt- en voetwegen, en erftoegangen. De bermen worden natuurvriendelijk ingericht en er komt een rustpunt met schuilhut ter hoogte van het kerkhof van Bassevelde. De verlichting kan later worden aangelegd, wat in een totaalvisie op de verlichting van de gehele fietssnelweg F423 zal worden gekaderd.

De F423 loopt voor een groot deel dwars door landbouwgebied. Daarom zijn er, tussen de Wauterstraat en de dorpskern van Bassevelde, veeroosters ingewerkt. Die werden elders in Kaprijke al met succes toegepast op de F423. De roosters zorgen ervoor dat vee enkel op bepaalde plaatsen de fietssnelweg kan oversteken. Anderzijds worden gebruikers van de fietssnelweg door de veeroosters attent gemaakt op de aanwezigheid van vee. Bij de inrichting van de fietssnelweg wordt zo rekening gehouden met het lokale landbouwkarakter. Voetgangers kunnen veilig gebruik maken van de poortjes naast de veeroosters.

Voltooing

Na de afwerking van de werken in Kaprijke is het traject van de F423 volledig te fietsen, maar zijn er wel nog twee knelpunten waarvoor de nodige voorbereidingen worden getroffen op dit moment:  

  • de verwezenlijking van een veilige, conflictloze kruising van de autosnelweg E34 in Kaprijke, waarvoor een fietstunnel voorzien wordt door gemeente Kaprijke en AWV.
  • de aansluiting tussen deze fietssnelweg F423 in Zelzate met de fietssnelweg F40 in het Gentse havengebied en met de te ontwikkelen fietssnelweg F424 langs spoorlijn L55 naar Zeeuws-Vlaanderen (Sas van Gent, Terneuzen), waarover dit jaar een studie opstart (1 km).   

Over een afstand van meer dan 20 km ontstaat op die manier een volledige fietssnelwegverbinding tussen Zelzate en Eeklo en de gemeenten en dorpen daartussen.

Persbericht: provincie Oost-Vlaanderen

Geplaatst op: 07 juli 2023

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen