Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Deba Meubelen is eerst en vooral een familiebedrijf, waarbij we ook alle betrokken partijen als familie beschouwen. We verkopen: meubelen, decoratie, verlichting, slaapcomfort, keukens en maatwerk.
Foto: © Provincie Oost-Vlaanderen

Groepsaankoop plantgoed Provincie levert 280 bestellingen op

De twaalfde editie van de groepsaankoop plantgoed, bloemenzaad en nestkasten van de Provincie Oost-Vlaanderen leverde 280 bestellingen op. Hiermee blijft de Provincie inzetten op biodiversiteit in het landbouwlandschap.

“Inheemse bomen, struiken, heggen en hagen zijn belangrijke landschapselementen en dragen bij aan een meer natuurlijke omgeving in de buurt van landbouwbedrijfsgebouwen. Via de groepsaankoop werden land- en tuinbouwers en imkers gestimuleerd om effectief aan te planten.” volgens gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Platteland.

Enkele cijfers

  • 280 deelnemers, waarvan 246 landbouwers en 34 imkers
  • 14.694 stuks inheems plantgoed (bosgoed, bomen, struiken en klimplanten) besteld door 167 deelnemers
  • verdeling van 200 zakken (gratis) bloemenzaad met meerjarige soorten en 200 zakken met één- en tweejarigen, goed voor 30 ha bloemenpracht
  • 100 boerenzwaluwkommen, 34 nestkasten voor mussen en 39 voor de steenuil verdeeld

De Provincie maakt al 30 jaar beplantingsplannen voor land- en tuinbouwers. Om dit te vieren kreeg elke besteller een paal mee om de hoogstambomen aan vast te maken.

Biodiversiteit stimuleren

Bloemenzaad wordt steeds vaker uitgezaaid aan de randen van akkers of in hoekjes die moeilijk bereikbaar zijn. Deze bloemrijke akkerranden zorgen voor meer biodiversiteit in het landbouwlandschap. Ze trekken insecten en vogels aan en dragen bij aan een betere bestuiving van gewassen en aan natuurlijke plaagbestrijding. Ook mensen appreciëren kleur en variatie in het landschap.

De steenuil, mus, en boerenzwaluw zijn diersoorten die vaak te vinden zijn in de buurt van landbouwbedrijven. Ze zorgen voor een natuurlijke bestrijding van insecten, maar vinden moeilijk onderdak in hedendaagse stallen en loodsen. Door nestkasten te plaatsen, creëren landbouwers extra nestgelegenheid en schuilplaatsen.

De nestkasten voor mussen en steenuilen zijn gemaakt door de studenten van Richtpunt Campus Eeklo; de boerenzwaluwkommetjes door Pro Mente vzw.

Bron: persbericht provincie Oost-Vlaanderen

Geplaatst op: 04 maart 2024

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen