Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Sinds 1926 levert HEMA het bewijs: een beter, leuker en makkelijker leven hoeft niet duur te zijn. Een unieke combinatie die je in geen enkele andere winkel vindt. Dat maakt HEMA écht HEMA.
North Sea Port plastic recyclage Kluizendok
Foto: © North Sea Port

Nieuwe recyclingfaciliteit voor plastic in Gentse haven

Freepoint Eco-Systems Belgium NV en North Sea Port kondigen een concessieovereenkomst aan voor de ontwikkeling van Freepoints eerste geavanceerde recyclagefaciliteit voor plastic in Europa. Het project zal ingepland worden aan het Kluizendok. Daarbij zou het bij oplevering gaan over een van de grootste recyclingfaciliteiten voor plastic ter wereld zijn.

Freepoint Eco-Systems wil een ISCC-Plus gecertificeerde geavanceerde recyclingfaciliteit bouwen, die jaarlijks ongeveer 80.000 ton afvalplastic kan recycleren, zodat het niet verbrand hoeft te worden. De faciliteit zal een oppervlakte hebben van 10 hectare, momenteel onbebouwd land. Het project kan in de toekomst nog uitgebreid worden met een perceel waar tot 160.000 ton per jaar gerecycleerd kan worden.

Freepoint Eco-Systems is momenteel bezig met de inkoop van grondstoffen en de financiële planning, met als doel om het project eind 2024 af te ronden. De bouw zal beginnen zodra de vergunningsprocedure is afgerond, naar verwachting in 2025.

Eerste vestiging in Europa

Freepoint Eco-Systems is gespecialiseerd in de ontwikkeling en exploitatie van geavanceerde recyclingfaciliteiten voor plastic wereldwijd. De locatie in Gent is de eerste van verschillende Europese projecten die momenteel in ontwikkeling zijn.

“De aankondiging van onze eerste Europese vestiging betekent de volgende fase in onze wereldwijde strategie”, aldus Managing Director Oscar Gutierrez. “We kijken ernaar uit om de Europese afvalverwerkingsindustrie te ondersteunen en oplossingen te bieden voor moeilijk te recyclen plasticstromen. Onze plannen onderstrepen onze toewijding aan de petrochemische industrie bij het bereiken van haar doel om de circulaire economie te ontwikkelen en te voldoen aan de doelstellingen voor koolstofarme grondstoffen.”

Freepoint Eco-Systems Belgium NV is een dochteronderneming van Freepoint Commodities LLC, een wereldwijde grondstoffenhandelaar die diensten voor supply chain management en milieuvriendelijke producten en oplossingen aan klanten levert. Het bedrijf richt zich onder andere op het inzamelen van afvalplastic dat niet wordt gerecycled en het omzetten van dat afval in herbruikbare producten via geavanceerde recyclingfaciliteiten. Freepoint Eco-Systems is actief in de VS, Europa en Azië.

Bron: persbericht North Sea Port

Geplaatst op: 06 juni 2024

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen