Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Scarlet is een telecombedrijf dat telefonie, digitale televisie, internet en GSM-diensten aanbiedt.

Provincie Oost-Vlaanderen kondigt provinciaal rampenplan af

De provincie Oost-Vlaanderen heeft het rampenplan afgekondigd. De wateroverlast is vooral kritiek in het Schelde- en Denderbekken maar ook het niveau rond de Leie stijgt, wat gevolgen kan hebben voor de Deinze en Gent. Momenteel blijft het Meetjesland nog gespaard van het ergste. Ook vannacht en morgen blijven de regenbuien aanhouden. Vanaf het weekend zou het droger en kouder worden.

Door de hevige neerslag zijn de toegangswegen tot provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen niet meer toegankelijk. Daarom werd het domein gesloten voor het publiek. 

De camping wordt momenteel preventief geëvacueerd. In overleg met de crisiscel van de stad Geraardsbergen werd beslist de camping te sluiten om 20 uur. 

Onderstaand uitleg + oproep van de gouverneur aan de bevolking:

Op verschillende plaatsen in de provincie is er op dit moment sprake van plaatselijke wateroverlast omdat waterlopen buiten hun oevers treden. Het gaat voornamelijk over het midden en het zuiden van onze provincie. Het KMI voorspelt ook morgen veel neerslag en ook de voorbije dagen viel er al veel neerslag, waardoor de waterpeilen hoog staan en de bodem verzadigd is. Bijkomende wateroverlast en kritieke overstromingen kunnen niet uitgesloten worden.

Omdat de situatie een bovenlokale coördinatie vraagt en er bovenlokale afspraken nodig zijn om de nodige maatregelen te kunnen nemen en voorbereidingen te treffen in functie van de voorspellingen, heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd. Alle veiligheidsdiensten, waterloopbeheerders en lokale besturen werken nauw samen en nemen de nodige (preventieve) maatregelen. De waterloopbeheerders nemen maximaal preventieve maatregelen om water af te voeren. Op het terrein worden o.a. pompen ingezet, extra dijken aangelegd, overstromingsgebieden vergroot (waar mogelijk) en huizen en infrastructuren met zandzakken beschermd. De openbare straatverlichting blijft de hele nacht branden.

Oproep aan de bevolking 

 • Daar waar kritieke overstromingen verwacht worden, zullen het lokaal bestuur en de brandweerdiensten zandzakken bedelen. Vertrouw op de deskundigheid van de veiligheidsdiensten.
 • Volg de communicatiekanalen van jouw lokaal bestuur om op de hoogte te blijven van lokale maatregelen.
 • Wateroverlast en de brandweer nodig? Gebruik het digitaal formulier op www.1722.be of op de website van jouw hulpverleningszone. Je wordt zo snel als mogelijk geholpen. Bel enkel naar 1722 als je geen internet hebt. Gebruik 112 enkel voor levensbedreigende situaties.
 • Wees voorzichtig op de weg bij veel regen. Hou voldoende afstand en probeer bruusk remmen te vermijden. Gebruik de hoofdwegen, rijd niet in een straat die onder water staat. Is het zicht beperkt? Zet dan ook overdag – je dimlichten aan.
 • Woon je in overstromingsgevoelig gebied? Bereid je voor:
  • Maak greppels en goten schoon en vrij.
  • Voorzie waterdichte materialen (bv. zandzakjes of bakstenen) voor het keldergat, de rioolputjes, de woonruimtes op de benedenverdiepingen, …
  • Bescherm belangrijke papieren en waardevolle voorwerpen tegen het water door ze op hoogte te plaatsen of naar een hogere verdieping te brengen.
  • Check hoe je gas en elektriciteit kan afsluiten (indien nodig).
  • Zorg ervoor dat losliggende voorwerpen in de tuin niet kunnen worden meegenomen door het water.
  • Voorzie laarzen, emmers en aftrekkers.
  • Breng je huisdieren in veiligheid.
  • Is er een afvalophaling gepland? Zet je afval zo laat mogelijk buiten of wacht tot de volgende ophaling.
  • Bekijk of mensen in jouw omgeving extra hulp kunnen gebruiken.
Geplaatst op: 02 januari 2024

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen