Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Tips4trips Haspengouw Chateau de Looz
Wedstrijd
Foto: © Tips4Trips/Chateau de Looz

Bloesemtijd: alle wegen leiden deze weken steevast naar Haspengouw en Château de Looz

In maart op bezoek Haspengouw? Dan mag je als ontdekker blij beginnen kirren als een klein kind. Het zonnetje priemt schuchter vanachter het wolkendek en we besluiten om vanaf de Limburgse grens de winterblues achter ons te laten. Hoera, lente! Hoe dichter we onze bestemming naderen, hoe meer we mijmeren over mussen die kussen, dromen over frisse fruitbomen en fantaseren over appelen en peren. Als dit maar geen dichterlijke ‘Tips4Trips’ wordt…

Mario De Wilde

Win je verblijf of een van de vouchers

Een verblijf voor twee in Château de Looz, een oldtimertocht, een etentje in de Smaakfabriek, een schemerwandeling in Sint-Truiden, Trudopassen, fietskaarten ‘tussen bloesems en fruit’, enz. We hebben het allemaal klaarliggen voor de winnaars van deze ‘Tips4Trips’. Maar daar moet je wel wat voor doen…

  • Bezorg ons vijf gemeenten of steden die zich in de regio Haspengouw bevinden?


  • Welke kloosterorde van zusters verbleef tot voor een paar jaar in Chateau de Looz?


  • Wat is de naam van de kasteelbrasserie in Château de Looz?Mail naar tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘De bloesems achterna’ met daarbij je drie antwoorden. Opgelet, naam en adres zeker niet vergeten om geldig mee te doen en dat alles voor woensdagmiddag 13 maart 2024 om 12.00 uur.

Opgelet: één antwoord per persoon en gezin. Ook meerdere antwoorden door één persoon insturen op verschillende mailadressen worden door onze zoekrobot er ongenadig uitgehaald en uitgesloten.

Winnaars arrangement Romantik Hotel.

Winnen een verblijfsvoucher voor een overnachting in een Romantik Hotel: Geert Donne uit Hasselt en Emily Lambaerts uit Putte. Zij krijgen volgende week hun voucher toegestuurd.

Ons landje kreeg er sinds vorige week een uniek hotel bij met een rijke geschiedenis van Haspengouw. Na een uitvoerige renovatie van Kasteel Mariagaarde werd het prachtige domein gedoopt tot Château de Looz, verwijzend naar de regio Loon. Dit prachtig gerenoveerd kasteel zullen we in alle dankbaarheid drie dagen gebruiken als uitvalsbasis voor ons bloesemweekend.

Tot 1795 behoorde het kasteel tot het prinsbisdom Luik en terwijl we een rondgang door het kasteel maken, besef ik dat de indrukwekkende muren heel wat gezien en gehoord moeten hebben. De voorbije maanden zijn ze omgetoverd tot prachtige vertrekken. Château de Looz heeft als doel toegankelijke luxe te voorzien voor haar gasten en gaat bovendien gepaard met een flinke dosis humor. Alles in het gebouw ademt authenticiteit en een rijk verleden. Als dat op zich al geen reden is om een bezoek te brengen aan dit stuk(je) imposante Haspengouwse historie.

Bourgondisch kasteelverblijf

Het historische kasteelhotel biedt dertig ruime kamers en suites met uitzicht op de tuin of de binnenplaats, romantische trouwopties, verschillende evenementenzalen, een gezellige kasteelbrasserie Léonard en Henry’s en een intieme bar met een uitgebreid assortiment gins. Hier gaat betaalbare en ongedwongen luxe duidelijk samen met een bourgondisch verblijf.

Want er is niks ergers dan duur, saai en ongezellig! Welnu, aan een fantastische ambiance ontbreekt het dit kasteel niet. Bij mooi weer is het bovendien extra genieten op het grote terras met uitzicht op de tuin en de slotgracht. De broers Ruben en Lennard van Vloten hebben er hun ziel en zaligheid én heel veel passie ingestoken om de gasten een topverblijf in deze inspirerende omgeving te garanderen. Dat alleen al verdient een fanfare voor de deur.
www.chateaudelooz.com

Busje komt zo

Vooraleer we de regio ontdekken, eerst nog wat aardrijkskundig onderricht. Haspengouw ligt grotendeels in het zuiden van Limburg en de oostelijke grens bevindt zich aan de Maas in Luik. Maar wij richten ons naar Borgloon en Sint-Truiden, een regio die ons vanaf minuut één meeneemt in een trage wals, met de wolken die de danspassen leiden. Bijna overal kan je ecologisch gewijs fietsen huren. Wij kozen op voorspraak voor een picknicktocht met een oldtimer.

Tips4trips Haspengouw Vespa Experience

Patron Jo Budo laat ons kiezen uit een Volvo Amazon uit 1956, een blits kevertje, een Frans Dyane-model uit de Franse Citroën-fabrieken en een vintage Volkswagen-busje. We zijn op ruimte gesteld en dus wordt het deze laatste. We ontvangen, stel je voor dat onderweg de oorlog uitbreekt, een riante picknickbox mee die uit verschillende verse broodjes en beleg van lokale handelaars bestaat. Eveneens aanwezig: vers fruit, drankjes en versnaperingen.

Het wordt een zalige ‘lazy crazy’-tocht langsheen een gevarieerd parcours met de mooiste vergezichten en een schatkist aan leuke to do’s. Met behoorlijk lichte tegenzin geven we uur later weer de sleutels af van ons busje. Een absolute aanrader voor wie straks op eigen ritme Haspengouw wil verkennen.
www.vespa-experience.be

Stroop aan de baard

Begin vorige eeuw stond Borgloon aan de wieg van de stroopfabricatie. Lonenaars kregen daardoor al snel de bijnaam strooplekkers. En ook nu blijft Borgloon met haar enorme fruitteelt een stad om vingers en duimen bij af te likken. Dat leert ons een bezoek aan de gerestaureerde Stroopfabriek annex Smaakfabriek, de aangrenzende bistro waar de bekende chef Giovani Oosters (ook bekend van ‘Vous Lé Vous’) de lekkerste gerechten op tafel tovert.

In de bistro worden kleine eenvoudige gerechtjes geserveerd waarvan enkele specialiteiten op basis van lokale stroop. Een bezoek aan de Smaakfabriek is niet geslaagd wanneer je de wereldberoemde Loonse balletjes en de al even populaire Latjestaart niet geproefd hebt. Hier kan je nog van de alledaagse dingen genieten. Hier kan je simpelweg aan een tafeltje gaan zitten, met een boekske en een koekske en wat koffie erbij. Blinkend van contentement. Wil de zon dan nog door het raam binnenvallen en mooie schaduwen op de muur werpen, dan lonkt de perfectie. Ja, in de Smaakfabriek is het leven in veelvoud waard geleefd te worden.
www.smaakfabriek.be

Op bezoek bij de kanaries

We trekken weer naar buiten voor een rondje Sint-Truiden. Ha, die kanaries! Een waaier aan mogelijkheden met vele to do’s. Het is de geknipte plaats voor ofwel een dagje of weekendje weg. Fruit en erfgoed zijn de handelsmerken, sfeer en gezelligheid de troeven. Dat wordt ons al snel duidelijk. Keuzestress bij het kiezen van één van de gezellige terrasjes ons laten verwonderen door de prachtige kerken, de imposante abdij en de pittoreske kapelletjes. En vergeet zeker niet de prachtige Groenmarkt, met haar bruisende fonteinen, te gaan ontdekken.

Tips4trips Haspengouw Vuurbloesemwandeling

We schrijven ons in voor een Schemerwandeling. Tijdens de koude lentenachten beschermen fruittelers hun bloesems met vuurpotten tegen de vrieskou. Diezelfde vuurpotten leiden ons doorheen de boomgaarden. Een onvergetelijk schouwspel midden in de natuur. We volgen het wandelpad doorheen de plantages en worden verwend met heerlijke proeverijen, fruitige verhalen en muzikale animatie. Gezellig napraten met een streekdrankje en live-band kan achteraf in de pop-up bar van het fruitbedrijf: de perfecte afsluiter. Alvast deze andere aanraders: het Bloesemfeest op 21 april, de ontsluiting van de abdijmolen in april en de maandelijkse markt ‘Haspengouw (s)maakt’ op 21 april, 19 mei en 16 juni.
www.visitsinttruiden.be

Gek van chocolade

Een haast verplichte stop is een bezoek aan de bekende Chocolatier Valentino Chocolatier Valentino. De naam op zich heeft al een hoog Vivaldi-gehalte. Opgericht in 1978 is Valentino al jarenlang een begrip onder chocolatiers en chocoladelovers. Duurzaam en lekker.

Tips4trips Haspengouw Valentino

Met suiker van Belgische boeren en likeuren van Lindemans zijn de pralines van Valentino Belgischer dan 40 exemplaren van Manneke Pis. Waar Chinezen de halve wereld voor rondvliegen kunnen wij op een mooie zaterdag in maart het bruine goud aanschouwen en vooral proeven. Als kwaliteitsbewaarder van de betere Belgische chocolade doet niemand beter (en lekkerder)…..
www.valentino-sinttruiden.be

Artikel door Tips4Trips / Mario De Wilde.

Disclaimer: Meetjeslander.be neemt geen enkele verantwoordelijkheid in deze aanbieding/wedstrijd en zal hierover ook niet communiceren.

Geplaatst op: 08 maart 2024

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen