Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Tips4Trips Tholen Oesterdam
Wedstrijd
Foto: © Stichting Tholen Beter Bekend

Uitwaaieren op Tholen en dan is Oesterdam als uitvalsbasis nooit ver weg

We blijven Nederland nog even trouw. Knipoogt je reislustige G-plek naar water, zon, avontuur en de Grote Uitgestrektheid, dan zorgt Tholen voor ongekende sensaties in je brein en alle werkbare ledematen. Om in mei wat vitamines D op te doen hoef je niet naar de andere kant van de wereld te vliegen. Met deze wetenschap startten we op een vrijdagnamiddag de auto om in no-time de slagbomen van het luxe waterrijk Oesterdam te passeren. De start van een heerlijk weekendje zee & zilte snuiven…

Mario De Wilde

Win je verblijf

Win je verblijf in luxe waterrijk Oesterdam (2 of 4 persoons hotelkamer inclusief ontbijt) of een van de vijf andere prijzen. Bezorg ons voor woensdag 22 mei het antwoord op de vraag:

  • De Oesterdam beschikt naast de vele huisjes ook over hotelsuites. Hoeveel verschillende kamertypes kan je boeken?

Mailen naar tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘Hunkeren naar de Oesterdam’. Opgelet: één antwoord per gezin.

De winnaars van het Tips4Trips verrukkelijk Albanië wijnpakket zijn: Nanouchka Nankhoshki uit Ekeren, Ingrid Vierstraete uit Sint-Andries, Ludovic Vancamp uit Diest, Valerie Vandepoele uit Veurne, Laurent Kruismans uit Brugge, Sophie Demon uit Loppem, Frederico Pauwels uit Oostende, Albert Degroote uit Knokke-Heist, Alexander Ysewyn uit Blankenberge en Agnes Eerdekens uit Middelkerke.

Op het terras van ons comfortabel verblijf met uitzicht over de breed uitgestrekte Oosterschelde, maak ik de eerste avond al een eerste overpeinzing: de wind door ons haar, de zilte zee in de lucht, het groene landschap dat aan onze ogen voorbij glijdt, oude dijken, molens, boerenhoeves en authentieke kernen die link en rechts opduiken en een reinigende rust die me overvalt. Alles valt hier van je af.

Tholen is thuiskomen. We kregen drie uur geleden een pracht van een woning aangeboden en, jawel, die zorgt al meteen voor een poëtische verstrooiing voor schrijvers slash genieters. Net als ik wegzak in een verrukkelijke staat van bewustzijn en droom, zakt de zon achter het riet. Ik zet eerbiedwaardig mijn mobiele telefoon uit….

Omringd door water

Qua aanbeveling is Oesterdam het allerhoogste wanneer je op buitengewoon veel luxe en comfort gesteld bent. Onze villa ligt aan het water van het uitgestrekte Zoommeer waarvan de meesten ook over een privé aanlegsteiger beschikken. We kunnen trouwens ook zelf onze eigen of gehuurde boot aanleggen en visliefhebbers kunnen probleemloos een hengeltje uitgooien. Dankzij de ligging aan het water zijn er vele mogelijkheden te over voor allerlei leuke wateractiviteiten; kanoën, varen, suppen, waterskiën.

Het omringende water en de jodium in de lucht doet een mens honger krijgen en Bourgondiërs als we zijn, biedt de Dining & Lounge een waanzinnige ervaring. In het restaurant genieten we uitgebreid van alle culinaire uitspattingen die de chefs in de open keuken bereiden. Vanaf onze tafel hebben we intussen ruim uitzicht op het Bergsche Diep en de Oosterschelde, wat zorgt voor 360 graden genot en een prachtig uitzicht over de jachthaven. Leuke en attente bediening ook plus waanzinnige lekkers wijntjes en mocktails…
www.oesterdam.nl

Balletje tik

Het is zaterdagochtend als we na een halfuurtje de parking oprijden van Akkermans in het piepkleine De Heen. In (ahum…) Treasure Island Adventure Golf Adventure liggen 15 uitdagende minigolfbanen op ons te wachten. De sfeer zit er meteen goed in want de kleuren van de balletjes en sticks worden zonder vechtpartijen en rode kaarten gekozen. Samen met een uitslagenkaart en een onfeilbaar potlood in de aanslag wordt het eerste balletje in alle overmoedigheid richting de Sint-Gertrudiskerk van Bergen op Zoom gemept.

Wat volgt zijn vijftien boeiende uitdagingen, verstopt in een overweldigende setting vol begroeiing, waterpartijen, grotten en een piratenschip. Op het einde van het traject moeten we zelfs op een trekvlot om de finale in te duiken. Anderhalf lang speelplezier zonder smerige tackles, vuurpijlen en tussenkomsten van de VAR: het doet wat met een sportieve geest. Al geef ik ootmoedig toe dat we op het einde van ons parcours toch aan heimelijk tijdrekken deden….

Tips4Trips Tholen Adventure Golf

Het water op

Op een steenworp afstand van Akkermans Golf ligt Beneden Sas, een plekje dat bruist van historie en natuurschoon. Met ons mee: twee rijkgevulde picknickmanden. We hebben de mogelijkheid om het krekenrijk gebied met een kano, sloep of op een supboard te verkennen. Dapper als een angsthaas wacht ik op de dingen die komen zullen. We gaan uiteindelijk voor een geluidarme elektrische sloep. Even voor we instappen, worden we opgehouden aan een kleine historische voetgangerssluis. Vanaf dan wenkt het maritieme avontuur en onze lol kan al vanaf minuut één niet op.

We hebben geluk want de schipper van dienst in ons gezelschap is ook nog eens verrassend een betrouwbare vogelexpert. Waar wij in dit uitgestrekt vogelwalhalla twee poten en een bek zien, legt hij nauwkeurig uit dat het om aalscholvers, rotganzen, lepelaars, torenvalken, scholeksters, visdieven en ijsvogels gaat. Op het ritme van kleine golven passeren we grasstrandjes, een jachthaven en duizenden broedende vogels. Bijna had ik (oh, woordkeuze) de hoofdvogel afgeschoten door een kluut een kluut te noemen maar ik werd meteen weer tot pechvogel gebombardeerd toen bleek dat het een fuut was. Stom fuutje…
www.akkermans.com

Hoera, ijsjes

In Oesterdam worden we al vroeg gewekt door de zon én een hemels suskewietwijsje van een vink. Een prachtig ochtend, het soort ochtend dat moest worden ingevroren voor later hergebruik. Na een verkwikkend ontbijtbuffet in het restaurant steken we de provinciegrens over. Bergen op Zoom is immers hoofdstad van de Brabantse Wal en een van de oudste steden van Nederland. Aan de drukke boulevard trakteren Coen en Kiona, de vierde generatie Crusio ijsmakers, ons op de meest verrassende ambachtelijke smaken. Ik lik aan een bolusijsje want noblesse oblige, ik ben tenslotte vlakbij Zeeland. De Crusio’s hebben al een vijftal filialen en – breaking news- straks komt er ook nog een adresje in Tholen bij.
www.crusio.nl

Zusje komt zo

De rit gaat verder richting Roosendaal. Het is nog iets te vroeg om bij zusje in Oudenbosch binnen te stappen en dus vergapen we ons aan de grote, tussen 1865 en 1892 gebouwde, Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara. Het ontwerp is geïnspireerd door twee kerken in Rome. De koepel van de basiliek is een (verkleinde) kopie van de koepel van de Sint-Pietersbasiliek, de voorgevel is een kopie van de voorgevel van de Sint-Jan van Lateranen. Wanneer in Rome een nieuwe paus wordt gekozen, is dit ook bij deze kerk te zien. Uit de schoorsteen van de kerk komt dan witte rook, de klokken worden geluid en
de Vaticaanse vlag wordt dan gehesen. Niet te geloven welk een architecturale pareltjes dit vergeten dorpje heeft.

Er schijnt bovendien geen einde aan monumentale hoogstandjes te komen want tegenover de basiliek zit Zusje in het prachtige voormalige Jezuïetenklooster op ons te wachten. Dit uniek restaurantconcept zorgt voor een totaalbeleving waarbij je kleine wereldgerechtjes met leuke en verrassende smaakcombinaties een hele avond kan bestellen voor een vaste prijs.

We genieten met een surplus en al onze zintuigen gaan in overdrive wanneer dit scala van zalige bordjes passeert: gerookte zalm op een krokante tostada met guacamole en pittige sriracha saus, Beef tataki met krokante ui en sesam mayo, Indiase Pani Puri met een tikka masala roomkaas, een Pokébowl met tonijn en sesamsaus, ossenhaaspuntjes Thai-stijl en knoflookgamba’s. Als een Rupsje Nooitgenoeg word ik helemaal kriekezot als ik van de mislukte appelcake proef. Zaakvoerders Tamara en Sjoerd lagen aan de grondslag van de start van het concept Zusje en hebben Zusje Oudenbosch en Bergen op Zoom onder hun hoede. Intussen zijn de Zusjes in Nederland al met z’n 33. Allen daarheen…..
www.zusje.nl/onze-zusjes

De Hoop en de Verwachting van Tholen

Tholen wordt omringd door de kenmerkende stervorm van de voormalige stadswallen. Ook het Middeleeuwse stratenpatroon is nog steeds duidelijk zichtbaar. Wie door de stad dwaalt, krijgt een goede indruk van hoe de burgers van Tholen vroeger geleefd hebben. Tip: één van de mooiste plekken waar dat het best zichtbaar is, is de Venkelstraat!

Ben je in Tholen? Dan kun je de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk (foto helemaal boven) niet missen. De toren van deze kerk is maar liefst 49 meter hoog en is in Brabants gotische stijl gebouwd in de 15e en 16 eeuw. Ook vind je in Tholen twee molens, namelijk molen De Hoop en molen De Verwachting. Molen De Hoop uit 1736 staat aan het water aan de oude stadswallen en je kan deze elke zaterdag tussen 13:00 en 17:00 uur bezoeken. Molen De Verwachting is een korenmolen uit 1848 die je aan de Vlasmarkt in Tholen ontdekt.

“Tussen kreken en krabspinnen. Zo veilig mooi verscholen. Geschapen om te beminnen. Dat noemt ongetwijfeld ‘Mijn Tholen’…”

Foto’s: Stichting Tholen Beter Bekend

Artikel door Tips4Trips / Mario De Wilde.

Disclaimer: Meetjeslander.be neemt geen enkele verantwoordelijkheid in deze aanbieding/wedstrijd en zal hierover ook niet communiceren.

Geplaatst op: 17 mei 2024

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen