Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Scarlet is een telecombedrijf dat telefonie, digitale televisie, internet en GSM-diensten aanbiedt.

Meulestedebrug wellicht langer afgesloten

De weersomstandigheden zitten de plaatsing van de nieuwe Meulestedebrug in Gent niet mee. De klus is een precisiewerk en de wind, regen en temperatuur zijn ongunstiger dan ingeschat. Hierdoor zal de hinder voor het weg- en scheepvaartverkeer uitlopen tot donderdagavond 28 september. 

De montage van de noordelijk brughelft van de nieuwe Meulestedebrug startte woensdagmorgen veelbelovend met al vrij snel de plaatsing van de brugklap. In de namiddag kwam daar het vaste brugdeel aan linkeroever bij. Maar de montage van het tegengewicht neemt meer tijd in beslag dan initieel voorzien. De huidige planning voor het hervatten van weg- en scheepvaartverkeer door de Vlaamse Waterweg en de aannemers komt uit op donderdagavond 28 september om 20 uur.

De weersomstandigheden zijn de boosdoener. Ook na het ter plaatse hijsen van de brugdelen volgt nog veel precisiewerk. Het aanbrengen van de zware betonplaten is een millimeterwerk. Daarbij speelt de wind. Het drogen van de mortelcement en het laswerk is afhankelijk van de vochtigheid en de temperatuur.

De fijnregeling van de positie van de brug is weersafhankelijk en tijdsintensief. Tussen elke stap vindt een weging en berekening plaats zodat de brug straks juist opent en perfect ligt. De regen en temperatuur hebben een invloed op het uithardingsproces van de gietmortels. Als het gewicht is aangebracht volgt nog 50 uur laswerk om de ballastkist te sluiten. Pas dan kan het laatste en zwaarste brugdeel aan de rechteroever ter plaatse worden gebracht. Voorlopig is dat op zondag bij daglicht voorzien. Dat deel van 550 ton moet perfect op de brugklap of het bewegende deel aansluiten. Daarna worden de assen voor het ophalen geplaatst. De spelingsruimte is minder dan een millimeter. Als alle hijswerk voorbij is, volgt de installatie van de hydraulische cilinders en worden de rustpunten van de brug in gesloten toestand gegoten en geplaatst.

Bij gunstige omstandigheden kan het ophalen van de brugklap van de noordelijke brughelft van de nieuwe Meulestedebrug donderdag worden getest, in open stand worden geplaatst en vergrendeld. De omleiding voor het wegverkeer en de stremming van het scheepvaartverkeer kan dan worden opgeheven. Het wegverkeer zal nog tot het voorjaar 2024 over de oude Meulestedebrug rijden. Tot dan moet de nieuwe brug verder afgewerkt en getest worden.

De werken aan het kruispunt New Orleansstraat met de Meeuwstraat verlopen volgens planning.

Persbericht: De Vlaamse Waterweg.

Geplaatst op: 23 september 2023

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen